İstanbul Liszt Piyano Haftaları, Özgür Aydın ile Başladı

2011 İstanbul Liszt Piyano Haftaları Kadıköy Süreyya’da Başladı

Kadıköy Süreyya, dün akşam önemli bir müzik etkinliğine ev sahipliği yapmaya başladı: “2011 İstanbul Liszt Piyano Haftaları”. Macar besteci ve piyanist Franz Liszt’in (1811-1886) doğumunun 200. yıldönümü kutlamaları çerçevesinde düzenlenen Liszt Piyano Haftaları’nın organizasyonu Mehmet Mestçi-Artisan tarafından yapılırken Franz Liszt Müzik Akademisi, Franz Liszt Müzesi ve Macaristan Milli Kültür Fonu da manevi katkılarda bulunuyor. Kadıköy Süreyya, Caddebostan Kültür Merkezi ve Fulya Sanat olmak üzere üç mekanda devam edecek olan “Piyano Haftaları” kapsamında Özgür Aydın dışında İdil Biret, Stephane Blet, Dezsö Ranki, Emre Elivar, Judit Rajk, Muhiddin Dürrüoğlu, Endre Hegedüs, Gergely Boganyi ve Toros Can’ı müzikseverlere ulaştıracak.

Franz Liszt Poster Sergisi ve Mehmet Mestçi

18 Nisan-12 Mayıs 2011 tarihleri arasında birbirinden güzel resitallerle devam edecek Piyano Haftaları kapsamında bir de Liszt Sergisi yer alıyor. Sergi, konserlerin düzenleneceği mekanlardan olan Kadıköy Süreyya ve Fulya Sanat’ta müzik dostlarına açık. Pek çok poster yoluyla Liszt’in yaşamından kesitlerin sunulduğu, eserleriyle ilgili bilgilerin verildiği bu küçük ama zengin poster sergisini gezmenizde yarar var. Konser öncesi etkinlik mekanına erken gidip bu sergiden faydalanmak “Liszt Piyano Haftaları” kapsamında verilecek resitallere farklı bir perspektiften bakmamıza yardımcı olabilir… Konser öncesi kısa bir sohbet etme imkanı bulduğum Mehmet Mestçi, İstanbul için çok önemli saymamız gereken bir etkinliğe imzasını atmış bulunuyor. Mestçi, konuklarını bekleyen bir ev sahibinin heyecanını taşıyordu. Organizasyonun her aşamasında büyük emeği olan Mestçi, TRT Haber ve NTV gibi kanallarda da “Liszt Haftaları”nı en iyi şekilde tanıtmıştı. Bundan sonrası da zaten biz müzikseverlere düşüyor.

Açılış Resitali Özgür Aydın’dan

Kadıköy Süreyya’da başlayan “2011 İstanbul Franz Liszt Piyano Haftaları”nın açılışını başarılı piyanistimiz Özgür Aydın yaptı. Birinci sınıf bir açılış resitaliydi bu. Aydın’ı izleyenler arasında Birsen Ulucan ve Özcan Ulucan da bulunuyordu. Özgür Aydın programının ilk bölümünde Liszt’in “Anees de peleringe” 47, 104 ve 123 numaralı Petrarca Sonelerine ve Beethoven’ın “Fırtına Sonatı”na yer verdi. Aydın’ın piyanoya dokunuşu o kadar yumuşak ve etkileyiciydi ki… sanatçımız, eserlerdeki duyguları dantel dantel ördü adeta. Her bir eserde farklı bir derinliğe yelken açtı, bizleri de peşi sıra sürükleyerek bir meditasyon etkisi yarattı; büyülendik. Özgür Aydın, resital programının ikinci bölümünde  Johann Sebastian Bach’ın kısa ve zarif danslardan oluşan 6. Fransız Süiti ile Frederic Chopin’in yazdığı ve Liszt’in piyanoya uyarladığı Leh Şarkılarını çaldı. Hepsi de usta işi, dinleyeni etkileyen performanslardı. “Bravo” sesleri ve alkışlar arasında programını bitiren Özgür Aydın, resitalin her anında gerçek bir piyanist olduğunu herkese hissettirdi. Özgür Aydın’ın bis parçası Chopin Nocturne oldu.

Bunları Hatırlayalım: Özgür Aydın, 1972 yılında Amerika’nın Colorado eyaletinde doğmuş, piyano eğtimine Ankara Devlet Konservatuarı’nda Prof. Semra Kartal ile başlamış. Ardından British Council bursiyeri olarak Londra Kraliyet Müzik Koleji’nde İngiliz piyanist Peter Karin ile üç yıl çalışmış. Daha sonra Alman Devlet Bursu DAAD’yi kazanarak Hannover’de Prof. Kammerling’in “Konser Solistliği” öğrencisi olmuş. Ayrıca Andras Schiff, Tatiana Nikoleva, Anatol Ugorski, Leon Fleischer ve Dmitri Bashkirov gibi müzisyenlerle çalışmış.

1997 yılında Münih Herkulessaal’de Bavyera Senfoni Orkestrası ile Brahms’ın 1. Piyano Konçertosu’nu seslendiren Aydın, bu önemli konserden sonra birçok Alman Senfoni Orkestrası ile konserler vermiş. BBC Concert Orchestra London, Canada Calgary Philharmonic, Simon Bolivar Youth Orchestra of Venezuela, Slovak State Philharmonic’in yanısıra, Türkiye’deki bütün senfoni orkestraları ile çalmış. 

Edinburgh, Ravinia, Rheingau, Salzburg, İstanbul, Schleswig-Holstein müzik festivalleri gibi önemli uluslararası festivallere davet edilen Aydın, Auditorium du Louvre (Paris), Queen Elisabeth Hall (Londra), Herkulessaal ve Gasteig (Münih), Musikhalle (Hamburg), Mozarteum (Salzburg), Suntory Hall (Tokyo), 92nd Street Y (New York), Severance Hall (Cleveland), Kennedy Center (Washington) gibi prestijli müzik merkezlerinde konserler vermiş.

Özgür Aydın, Berlin’de yaşamakta olup Berlin Filarmoni üyelerinden viyolacı Naoko Shimizu ile evlidir. Özgür Aydın, 2009’dan bu yana ünlü kemancı Midori ile sürekli olarak çalmaktadır.

Son sözler…  dilekler

“2011 İstanbul Liszt Piyano Haftaları” yukarıda da ifade etmeye çalıştığım üzere Özgür Aydın Resitali ile başarılı bir şekilde başladı. Organizasyonu yapan Mehmet Mestçi’yi bir kez daha kutlamak isterim. 12 Mayıs 2011’e kadar sürecek konserler serisi için henüz bilet almadıysanız tam zamanı; bu güzel müzik olayının parçası olmak çok keyifli.

Son olarak eklemek istediğim bir diğer not ise piyanistimiz Özgür Aydın’ın bugüne kadar çıkarmış olduğu albümlerin ülkemizde bulunamıyor olması. Müzik firmalarımızın bu konuda daha hassas davranmalarını isterdim. Pek çok müzik mağazasına baktığım halde Özgür Aydın’ın CD’lerine rastlamam mümkün olmadı. Kendi değerlerimizi öne çıkarmada daha aktif olmamız gerektiğine inanıyorum.

Bu yazı Klasik Müzik içinde yayınlandı ve , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Yorum bırakın